VERON

16 februari 20.15 huishoudelijke vergadering VERON Arnhem

Agenda voor de huishoudelijke vergadering van VERON afdeling A06 Arnhem te houden op 16 februari 2018VERON

1. Opening & mededelingen
• Openingswoord van de voorzitter
• Silent Keys
o Joop Immerzeel PE1CKO
o J Isbrucker
2. Verslag huishoudelijke vergadering van 2017
• Behandeling, beantwoorden evt vragen & opmerkingen
• definitieve vaststelling
3. Jaarverslag 2017 van de secretaris
• Behandeling, beantwoorden evt vragen & opmerkingen
• ondertekening door voorzitter en secretaris voor definitief tbv HB
4. Financieel verslag penningmeester over 2017 en begroting 2018
• rapportage van de kascommissie
• goedkeuring jaarrekening 2017
• bespreking begroting 2018
• benoeming nieuw lid kascommissie voor financieel verslag 2018
5. Afvaardiging A06 naar de 79e VERON Verenigingsraad te Apeldoorn
• delegatie vanuit A06 vastleggen naar VR
• voorstellen voor de VR doornemen en stemgedrag A06 bepalen
• ondertekenen volmacht afvaardiging VR
6. Activiteiten
• lezingen
• input & suggesties leden
7. Rondvraag
8. Sluiting

Lora logo

Lezing over LoRa op 10 november bij VERON Arnhem

Foto Dennis GeurtsVrijdag 10 november 2017 om 20:00 organiseert afdeling Arnhem a06 van de Veron een lezing over LoRa. Dennis Geurts, de initiatiefnemer van TheThingsNetwork in Arnhem geeft de lezing.

Wat is LoRa?

Lora logoLora is een protocol dat werkt met spread-spectrum-technieken. De afkorting LoRa staat voor Long Range, groot bereik dus. Het signaal wordt over een grote bandbreedte (tot 250 Khz) uitgezonden, en heeft daardoor een groter bereik en is minder makkelijk te hacken en te storen. Een nadeel is dat je er niet hele hoge snelheden mee kan halen, een snelheid van 400 bits per seconde is vrij gewoon, maar dat wordt dan weer goedgemaakt door het enorme bereik dat je kan halen met Lora: enkele kilometers in een bebouwde omgeving. Je zendt maar af en toe met relatief lage vermogens waardoor de batterijen erg lang mee gaan.

Wat kan je met LoRa?

LoRa nod in handDe nu beschikbare apparatuur maakt hele interessante dingen mogelijk: GPS-tracker op je fiets, vochtigheidssensor in je moestuin, of in je boot, alarminstallatie die niet afhankelijk is van internet, 3g, 4g of 5g etc.

LoRa kan verschillende frequenties gebruiken, het meest gebruikelijk is 868 Mhz, maar ook 434 Mhz. Dit is een ISM-frequentie (Industrial, Scientific & Medical) die iedereen vrij mag gebruiken, dus geen vergunning, registratie of licentie nodig.

Dennis Geurts bouwde sensornetwerk, AElora, dat de luchtkwaliteit in Arnhem meet. De sensors zijn ingebouwd in een plastic vogeltje en gebruiken erg weinig energie.

Wat is er al?

Er bestaan een aantal initiatieven om een netwerk van gateways aan te leggen. KPN is bezig met een netwerk, en ook TheThingsNetwork bouwt een eigen netwerk. Dit laatste netwerk is gratis te gebruiken met geschikte apparatuur.

Meer weten?

Dan kan je kijken op:

https://revspace.nl/DecodingLora

https://arnhem.luminis.eu/aelora-luchtkwaliteit-meten-met-lora/

TheThingsNetwork Arnhem

Waar en wanneer?

vrijdag 10 november om 20:00 bij de Veron Arnhem (a06) op de Nassaustraat 4a in Arnhem

 

plaatje EMC-meter waar je emc-storing kan opsporen

Lezing over EMC-storingen op 13 oktober 2017 door Wilko PA1WBU

plaatje EMC-meterOp 13 oktober 2017 20:00 zal Wilko PA1WBU een lezing over EMC-storingen en methodes om de storingen te zoeken en ze op te lossen. De VERON EMC-commissie heeft aan het begin van de zomer een workshop gehouden voor een beperkt aantal VERON-afdelingen. Wilko heeft aan die workshop deelgenomen en zal het materiaal van de workshop in het Arnhemse Kluphonk presenteren.

 

Ontstoorferriet

De afdeling Arnhem heeft aan de workshop begin van de zomer een koffer met ontstoringsferriet overgehouden. Het ferriet dat in die koffer zit staat, onder voorwaarden, gratis ter beschikking van de leden van afdeling Arnhem. De VERON EMC-commissie wil graag de mening horen over dit initiatief, zeker omdat het op deze manier werken voor de VERON een proef is.

Lezing over programmeren Racal Cougar transceiver

Racal CougarOp vrijdagavond 7 april 2017 geeft Dave PA5DOF een lezing over de
zelfgebouwde programmer voor de Racal Cougar 4m dump-sets die hij na het
nodige reverse-engineeren heeft ontworpen.

Niet langer is een dure/niet verkrijgbare Racal-programmer nodig
om kanalen en settings in de Cougar te zetten!

Onze barman Fred PA3ERQ voorziet alle bezoekers zoals altijd graag
van een drankje & hapje!

Locatie: Kluphonk van de VERON in de Nassaustraat 4a in Arnhem, aanvang 20:15.

spulletjes in boekenkast

Grote STTA-verkoping bij VERON Arnhem op 28 april 2017

verkoping vorig jaar, uitstalling spullen op tafelDe STTA organiseert een grote verkoping van apparatuur op 28 april 2017. De opbrengst wordt gebruikt voor de STTA-repeaters in Arnhem en Radio Kootwijk. De STTA heeft een garage vol met spullen, en die moet leeg!  Komt allen vanaf 20.00!

 

 

 

Huishoudelijke vergadering 10 februari 2017

De jaarlijkse huishoudelijke vergadering van de afdeling 06 Arnhem van de VERON zal zijn op vrijdag 10 februari 2017 om 20:15

schotelantenne van CAMRAS Dwingeloo

EME lezing op 28 oktober 2016

schotelantenne van CAMRAS DwingelooDe lezing over EME door Jurgen PE1LWT, Chris PA2CHR en Johan PA3FPQ zal worden gehouden op 28 oktober 2016 vanaf +/- 20:15.

Lokatie is uiteraard ons ‘Kluphonk’  aan de Nassaustraat 4a in Arnhem.

Zie ook Lezing over moonbounce / EME in Arnhem

73 Wilko
PA1WBU

 

 

Ton Hulst PA3FHM krijgt gouden speld

Ton Hulst PA3FHM krijgt gouden speldOp vrijdag 19 februari 2016 kreeg Ton Hulst PA3FHM een gouden speld uitgereikt door de algemeen voorzitter van de VERON Remy Denker PA3AGF. Dit vanwege de verdiensten en grote inzet de afgelopen jaren als secretaris van de afdeling a06.

overdonderd

De blik op het gezicht van Ton Hulst PA3FHM als hij doorkrijgt wat er aan de hand is.

Het was al aardig druk in Het Kluphonk vanwege de jaarlijkse ledenvergadering waarin ook het nieuwe bestuur zich zou voorstellen en het oude bestuur hartelijk werd bedankt voor hun jarenlange inzet. Tot ieders verbazing was daar ineens Remy Denker, de algemeen voorzitter van de VERON. Zijn xyl moest in Elst zijn voor een bijeenkomst was zijn verklaring. Groot was dan ook de verbazing bij Ton Hulst PA3FHM toen hij naar voren werd geroepen en een toespraak van Remy Denker kreeg. De verbijstering valt van zijn gezicht af te lezen. Daarna kreeg hij de speld uitgereikt.

Ton Hulst PA3FHM ktijgt eeen bloemetje van voorzitter Cor Schuiling PD0GHF

Ton Hulst PA3FHM ktijgt eeen bloemetje van voorzitter a06 Cor Schuiling PD0GHF

de speld

De kersverse goudenspelddrager

Peiltoren van Teerose met soldaten ervoor

Lezing ‘Teerose op de Veluwe’ op 18 maart 2016

Wanneer

18 maart 2016 houdt Berry PA3FEO een lezing over “Teerose op de Veluwe”.

Peiltoren van Teerose met soldaten ervoorWaarover

Teerose is de naam van een drietal Duitse radiopeilstations uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen ten noordoosten van Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland. De stations gebruikten een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig (gesproken) radiocommunicatie mogelijk was.

Het was de gewoonte van de Luftwaffe peilstations een codenaam te geven met dezelfde beginletter als de plaats waar het station lag: in dit geval het gehucht Terlet.

De stations gebruikten een nieuwe methode, de zogenaamde Y-peil methode, waarmee de locatie van de eigen jachtvliegtuigen kon worden bepaald terwijl tegelijkertijd met het gepeilde vliegtuig (gesproken) radiocommunicatie mogelijk was.

De stations lagen dichtbij de toenmalige Fliegerhorst Deelen en de commandobunker Diogenes, op drie heuvels van ruim honderd meter hoogte.

In de omgeving van vliegbasis Deelen en De Posbank/Rozendaalse Veld zijn nog steeds sporen te vinden van deze WO-2 locaties.

Waar

De lezing zal plaatsvinden op 18 maart 2016, aanvang 20:00, locatie Kluphonk.

Meer informatie over de peilstations: klik hier

pi2anh op de meetbank

PI2ANH is terug van weggeweest

Velen in de regio Arnhem hebben ‘m node gemist maar er is nu goed nieuws van het Arnhemse repeater front: PI2ANH is terug van weggeweest!