Lezing over LoRa op 10 november bij VERON Arnhem

Foto Dennis GeurtsVrijdag 10 november 2017 om 20:00 organiseert afdeling Arnhem a06 van de Veron een lezing over LoRa. Dennis Geurts, de initiatiefnemer van TheThingsNetwork in Arnhem geeft de lezing.

Wat is LoRa?

Lora logoLora is een protocol dat werkt met spread-spectrum-technieken. De afkorting LoRa staat voor Long Range, groot bereik dus. Het signaal wordt over een grote bandbreedte (tot 250 Khz) uitgezonden, en heeft daardoor een groter bereik en is minder makkelijk te hacken en te storen. Een nadeel is dat je er niet hele hoge snelheden mee kan halen, een snelheid van 400 bits per seconde is vrij gewoon, maar dat wordt dan weer goedgemaakt door het enorme bereik dat je kan halen met Lora: enkele kilometers in een bebouwde omgeving. Je zendt maar af en toe met relatief lage vermogens waardoor de batterijen erg lang mee gaan.

Wat kan je met LoRa?

LoRa nod in handDe nu beschikbare apparatuur maakt hele interessante dingen mogelijk: GPS-tracker op je fiets, vochtigheidssensor in je moestuin, of in je boot, alarminstallatie die niet afhankelijk is van internet, 3g, 4g of 5g etc.

LoRa kan verschillende frequenties gebruiken, het meest gebruikelijk is 868 Mhz, maar ook 434 Mhz. Dit is een ISM-frequentie (Industrial, Scientific & Medical) die iedereen vrij mag gebruiken, dus geen vergunning, registratie of licentie nodig.

Dennis Geurts bouwde sensornetwerk, AElora, dat de luchtkwaliteit in Arnhem meet. De sensors zijn ingebouwd in een plastic vogeltje en gebruiken erg weinig energie.

Wat is er al?

Er bestaan een aantal initiatieven om een netwerk van gateways aan te leggen. KPN is bezig met een netwerk, en ook TheThingsNetwork bouwt een eigen netwerk. Dit laatste netwerk is gratis te gebruiken met geschikte apparatuur.

Meer weten?

Dan kan je kijken op:

https://revspace.nl/DecodingLora

https://arnhem.luminis.eu/aelora-luchtkwaliteit-meten-met-lora/

TheThingsNetwork Arnhem

Waar en wanneer?

vrijdag 10 november om 20:00 bij de Veron Arnhem (a06) op de Nassaustraat 4a in Arnhem